REŞAT NURİ GÜNTEKİN HAYATI ve EDEBİ KİŞİLİĞİ

11.sınıf edebiyat, 12.sınıf edebiyat, acımak roman özeti, kavak yelleri özeti, miskinler tekkesi özeti, reşat nuri kimdir, YAZARLAR, yeni türk edebiyatı, yeşil gece özeti, çalıkuşu özeti, REŞAT NURİ GÜNTEKİN HAYATI ve EDEBİ KİŞİLİĞİ, REŞAT NURİ GÜNTEKİN HAYATI EDEBİ KİŞİLİĞİ
20. yüzyıl roman,
öykü, oyun yazarlarımızdan olan Reşat Nuri Güntekin, 1889 yılında İstanbul'da doğmuş ve 1956 yılında vefat etmiştir.

Çanakkale ve İzmir'deki öğrenim hayatının ardından 1912 yılında edebiyat fakültesini bitirdi.
Reşat Nuri Güntekin Kavak yelleri roman özeti
Reşat Nuri Güntekin
 Çeşitli okullarda edebiyat, felsefe, psikoloji, pedagoji öğretmenliği ve müfettişlik yaptı. 1939-1943 dönemlerinde parlamentoya girdi.

"Çalıkuşu" adlı romanını "Vakit" gazetesinde dizi yazı olarak yayımlayınca üne kavuştu. Bir süre Mahmut Yesari ile birlikte "Kelebek" isimli gülmece dergisini çıkardı.

Reşat Nuri, Cumhuriyet yönetimi ile değişim sürecine giren Türk toplumunun çeşitli katmanları arasındaki çelişkileri, zıtlıkları ele alan eserler kaleme aldı.

"Yaprak Dökümü" adlı eserinde kuşak farkı nedeniyle dağılan bir ailenin dramını anlattı.

"Miskinler Tekkesi" romanında dilencilik sorununu işledi.

"Kan Davası" eserinde toplumdaki öç alma duygusunu kusursuzca anlatmıştır.

"Acımak" adlı eserinde kin, nefret, baba sevgisi gibi psikoloji alanına girebşilecek duyguları okura sunmuştur. Bu romanda yer yer bir günlüğe yer vererek anlatımı kolaylaştırmıştır. "Acımak" romanının özeti için tıklayınız...

Eserlerinde genellikle sağlam bir cümle yapısı ve düzgün Türkçe göze çarpmaktadır. Bu bakımdan gençlerimizin zevk alarak okuyacakları yazarlar arasındadır.

Eserleri:
Roman: Gizli El, Çalıkuşu, Damga, Dudaktan Kalbe, Akşam Güneşi, Bir Kadın Düşmanı, Yeşil Gece, Acımak, Yaprak Dökümü, Eski Hastalık, Değirmen, Miskinler Tekkesi, Harabelerin Çiçeği, Kavak Yelleri, Son Sığınak, Kan Davası.

Hikaye: Tanrı Misafiri, Leyla ile Mecnun, Olağan İşler 


Previous Post
Next Post
Related Posts

1 yorum:

  1. ‘’Daha o gün anlamıştım Feride; ben ömrümce seninle sınanacaktım. Çünkü insan daima en sevdiğiyle sınanır.’’

    Reşat Nuri Güntekin - Çalıkuşu: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/resat-nuri-guntekin-calikusu-romanindan-hafizama-kazinan-10-alinti/

    YanıtlaSil

Tanzimat Döneminde Roman