ANLATIMDA ANLATICININ TAVRI-ANLATICININ TAVRI-ANLATIM ESNASINDA ANLATICININ TAVRI

ANLATIMDA ANLATICININ TAVRI,ANLATICININ TAVRI,ANLATIM ESNASINDA ANLATICININ TAVRI,öznel anlatım nedir,nesnel anlatım nedir,doğrudan anlatım nedir,dolaylı anlatım nedir,soyut anlatım nedir,somut anlatım nedir,öznel anlatım
ANLATIMDA ANLATICININ TAVRI

Her anlatıcı, kendi kültür ve eğitim seviyesi, toplumsal statüsü gereği farklı bir bakış açısına sahiptir. Bu sebeple aynı olay, kavram ya da durum farklı anlatıcılar için farklı çağrışımlar taşıyor olabilir. Çünkü her insan aynı bakış açısından olayları görmek durumunda değildir.

Anlatımda anlatıcının tavrı iki unsurla açıklık kazanabilir:
1- Anlatıcının, olay, durum ve kavramlara bakış açısı.
2- Anlatıcının anlatım (ifade) biçimi.
10. sınıf edebiyat konuları

Anlatıcı anlatımını yaparken öznel ya da nesnel davranabilir.

Öznel Anlatım: Anlatıcının anlatım yaparken işin içine kendi yorum ve duygularını katmasıdır. Yani herhangi bir nesnenin, kavramın, olayın anlatıcıda uyandırdığı bireysel duyguların anlatılmasıdır. Bu anlatım, kişilerin bakış açılarına göre değişiklik gösterir. Kanıtlanması zor ya da imkansızdır.

Nesnel Anlatım: Anlatıcının anlatım yaparken işin içine kendi duygu ve yorumlarını katmamasıdır. Yani herhangi bir nesnenin, kavramın, olayın anlatıcıda uyandırdığı hisler değil toplumun genelinin benimsediği hislerin anlatılmasıdır. Bu anlatımda kişisel duygu ve yorumlara yer verilmez. Kişiden kişiye değişiklik göstermeyen nesnel anlatım, kolaylıkla kanıtlanabilir bir nitelik taşımaktadır.

Doğrudan Anlatım: Başkasından alınan bir sözün, cümlenin değiştirilmeden olduğu gibi aktarıldığı cümlelerdir.

Dolaylı Anlatım: Başkasından alınan bir sözün, cümlenin değiştirilerek anlatıcının kendi cümlesine uygun hale getirmesidir. Ya da alıntı cümlenin anlatıcı ağzından ifade edilmesi de denebilir.

Somut Anlatım: Beş duyu organımızdan en az biriyle algılayabildiğimiz görünüm ve ayrıntıların anlatıcı tarafından anlatılmasıdır.

Soyut Anlatım: Beş duyu organımızla algılayamadığımız; ancak varlığından haberdar olduğumuz kavramların anlatıcı tarafından anlatılmasıdır.
Previous Post
Next Post
Related Posts

2 yorum:

  1. Sitenizin hoş bir tasarımı var. Başarılar

    YanıtlaSil
  2. çok yardımcı oldu Allah razı olsun emeğinize sağlık

    YanıtlaSil

Tanzimat Döneminde Roman