HİSARCILAR-HİSARCILAR EDEBİ TOPLULUĞU (1950-1980)



hisarcılar edebi topluluğu, hisarcılar kimlerdir, hisarcılar topluluğunun üyeleri kimdir, hisar dergisi ne zaman çıktı, hisarcılar, hisar topluluğu,hisar dergisinin yayın hayatı, 12. sınıf edebiyat dersleri, hisarcılar hangi tarihte bir araya gelmiştir, hisarcılar kimlerden oluşur
HİSARCILAR (Hisar Topluluğu) (1950-1980)

Hisar dergisi etrafında toplanan şair ve yazarların oluşturduğu edebî topluluktur. İlk sayısı 1950’de çıkan Hisar dergisi iki ayrı dönemde yayın hayatını sürdürmüştür. 1950-1957 arasında yetmiş beş sayı, 1964-1980 arasında da iki yüz iki sayı yayımlanmıştır.
 
Hisarcılar, sanatçının dilinin “yaşayan dil” olması gerektiğini savunmuşlar, dilden yaşayan kelimelerin atılmasına, dilin saflaştırılması çabalarına karşı çıkmışlardır. Garip (Birinci Yeni) ve İkinciYeni şiir topluluklarını; şiirlerinde kaba ve çirkin sözleri kullanmak, büyük ve küçük harf kurallarına uymamak, söz dizimini bozmak gibi bakımlardan eleştirmişlerdir. Kendi milletinden kopmuş bir sanatın evrensel bir değer kazanamayacağını vurgulayarak sanatın millî olması gerektiğini savunmuşlardır. “Sanatta yenilik asıldır” demekle birlikte “eski” ile bağlarını koparmayan bir yenilikten yana olmuşlardır. Sanatçının hiçbir ideolojinin sözcülüğünü yapmaması ve bağımsız olması gerektiğini vurgulamışlardır. “Şiir özelliği” taşımak kaydıyla; aruzu, heceyi ve serbest nazmı aynı şekilde uygun bulmuşlardır.


Hisarcılar olarak bilinen şair ve yazarların belli başlıları şunlardır: Mehmet Çınarlı, Yavuz Bülent Bakiler, Bahattin Karakoç, Yahya Akengin, Sevinç Çokum, Sabahat Emir, Mustafa Necati Karaer, İlhan Geçer, Gültekin Samanoğlu, Coşkun Ertepınar, Munis Faik Ozansoy, Nevzat Yalçın, Sabahattin Engin, Rıza Polat Akkoyunlu, Macit Benice…
Previous Post
Next Post
Related Posts

0 yorum:

Tanzimat Döneminde Roman