Palavra Sıkmak

palavra sıkmak deyimi anlamı, palavra sıkmak ne demek, palavra sıkmak anlamı, palavra sıkmak deyimi hikayesi, deyim hikayeleri 

Palavra Sıkmak

Eskiden donanmaların en güçlü gemilerinden olan kalyonlarda güvertenin alt katına "palavra" adı verilirdi. Palavra aynı zamanda bu kalyınlarda kullanılan bir çeşit topun da adıdır. Kalyonların genellikle orta katında bulunan hantal toplar hava şartları veya kalyonun konumuna göre kullanılamayacak durumda polursa devreye "palavra toplar" girerdi. Çok yüksek bir gürültü ile patlayan bu toplar kısa menzilliydi ve tahrip gücü de zayıftı. Bu toplar genellikle savaş dışı durumlarda mesela bir törende veya kutlamalarda ateşlenirdi. Gürültüsünün yüksek olması ve hedefe etkisinin zayıf olması sebebiyle "palavra sıkmak" deyimi zaman içerisinde halk diline yerleşmiş ve halk arasında kullanılır olmuştur. 

"Palavra sıkmak" deyiminin Türk Dil Kurumu'nun deyimler sözlüğündeki anlamları da şudur:  1- abartarak konuşmak, büyük başarılardan söz etmek   2- uydurma, asılsız bir söz veya haberi gerçekmiş gibi ortaya atmak.
Previous Post
Next Post
Related Posts

0 yorum:

Tanzimat Döneminde Roman