Talip Apaydın Edebi Kişiliği-Eserlerinin Özeti

talip apaydın kimdir, talip apaydın ve köy enstitüleri, talip apaydın eserlerinin özeti, talip apaydın ortakçılar özeti, talip apaydın tütün yorgunu özeti, talip apaydın çifteler köy enstitüsü, talip apaydın hasanoğlan köy enstitüsü
Talip Apaydın,
1926'da Ankara Polatlı'nın Ömerler köyünde dünyaya geldi. Göç ettikleri Kapılı köyünde büyüdü.
 Şiir, öykü ve roman yazarıdır. 
Çifteler Köy Enstitüsü ve Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü'nde öğrenim gördü. Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü'nü bitirdi. Çeşitli il ve ilçelerde öğretmenlik yaptı. İlk şiirleriyle öyküleri 1945, 1946'da Köy Enstitüleri dergisinde yayınlandı. Yoğun bir duygusallıkla toplumcu şiirler yazdı. Ardından roman ve öyküye yöneldi. Köy edebiyatını izleyen yazarlar arasında yer aldı. Köy yaşamını, köy insanlarının sorunlarını konu edindi. İlk romanı "Sarı Traktör"de tarımda makineleşme konusuna umutla yaklaştı. "Yarbükü"nde ise köylüler arasında toprak ve su çekişmelerinin olduğu zorlu yaşam koşullarını anlattı. "Ortakçılar"da Köy Enstitülerini istemeyen -sözde- zenginleri ve ağaları işledi. "Tütün Yorgunu"nda cahil köylülerin tıp dururken hurafelerden medet ummasını ve aydın kesimin köylünün sorunlarını anlayamamasını ele aldı. 
Öykü ve romanlarında doğa betimlemeleriyle birlikte insan ilişkilerini de kendi doğallığı içinde yansıttı. Anı, oyun, çocuk edebiyatı türlerinde de eserler verdi.
ESERLERİ
ŞİİR:
Susuzluk (1956)
ROMAN:
Sarı Traktör (1958)
Yarbükü (1959)
Emmioğlu (1961)
Yoz Duvar (1973)
Tütün Yorgunu (1975)
Vatan Dediler (1981)
ÖYKÜ:
Ateş Düşünce (1959)
Öte Yakadaki Cennet (1972)
Duvar Yazıları (1981)
Hendekbaşı (1984)
Talip Apaydın Edebi Kişiliği
Talip Apaydın Edebi Kişiliği-Eserlerinin Özeti

Previous Post
Next Post
Related Posts

0 yorum:

Tanzimat Döneminde Roman