Tütün Zamanı 1 Zeliş Roman Özeti

Türk edebiyatının usta kalemlerinden olan Necati Cumalı, 
Tütün Zamanı 1 Zeliş adlı romanında İzmir'in güzel ilçelerinden Urla'yı ve 1950'li yıllarda tütüncülerin zor yaşam koşullarını büyük bir ustalıkla anlatımıştır. Yazar zaten Urla'ya mübadil olarak gelmiş ve oraya yerleşmiştir. Necati Cumalı, haliyle romanda çok iyi bildiği bir coğrafyayı anlatmaktadır. Bu durum eserin gerçekliğini artırmaktadır.

Zeliş, geçimini tütüncülükle sağlayan Kayalı ailesinin kızıdır. Bir gün bağ evlerinde iş görürken keçisinin urganını koparıp kaçmış olduğunu fark eder ve sonunda keçiyi komşuları Kadıovacıklılar’ın tarlalarında bulur. Tarlada evin oğlanı Cemal ile tanışır ve o anda Cemal ile birbirlerinden etkilenirler. Fakat o günden sonra birbirlerini görmeleri çok zordur ama hep birbirlerini düşünürler. Tüm bunlardan habersiz olan Zeliş’in babası Recep Kayalı, kızını köyün ağası kadar değer gören “Boşnak Bekir” ile sözlemeye kararlıdır. Kızını Bekir’e vermek istemesinin en önemli sebebi de Bekir’e olan borçlarıdır. Zeliş, bu kararı sezmekte ve Bekir’i her gördüğünde onu istemediğini belli etmek için ona ters davranmaktadır. 


Uzun bir aradan sonra Zeliş ile Cemal köylülerin eğlence düzenledikleri gece birbirlerini görür ve daha sonra kalabalıktan uzak bir yerde buluşarak birbirlerini sevdiklerini itiraf eder. O geceden sonra ise Zeliş ile Cemal’i komşulardan biri olan Yaşar’ın çıkardığı dedikodular rahat bırakmaz. Dedikodu tüm köye yayılır, hatta komşular söylentileri abartarak hem Cemal’in hem de Zeliş’in annesini kendilerinin çıkardıkları “Cemal’in Zeliş’i kaçıracağı” yalanıyla doldururlar. Sonunda iki aile birbirine gizliden gizliye düşman kesilir. 


Dedikodular yüzünden bir daha görüşme fırsatı bulamayan Zeliş ile Cemal artık mektuplaşmaya başlar. Zeliş’in sakladığı mektupların annesi tarafından görülmesi ve babası Recep’i uyarması üzerine Recep Efendi kızını bir an önce Bekir ile nişanlamak için harekete koyulur. Fakat Zeliş’in Bekir’i istememesi işleri zorlaştırmaktadır. Bekir de çareyi köyde arabuluculuk yapan Kör Fehmi’den yardım istemekte bulur. Kör Fehmi, kız kaçırmakla ünlüdür ve bu işi sadece sevenleri kavuşturmak (!) için yaptığını söylemektedir. Kör Fehmi ile Bekir Zeliş’i kaçırma planları yaparlar. 


Tütünü kırıp da işlerinin önemli kısmını bitiren Recep ve ailesi artık bağ evinden köylerine taşınacaklardır. Bekir, o günü fırsat bilerek Recep evden ayrıldıktan sonra Zeliş’i gördüğü yerde Kör Fehmi ile tuttukları araba ile kaçıracaktır. Bu planı önceden haber alan Zeliş, o gün Cemal’e kaçar. Cemal ile Zeliş, nereye gideceklerini bilmeden, kimseye haber vermeden dağlara doğru yol alırlar. Yürüyerek yaptıkları uzun ve zorlu yolculuklar sırasında kimi yerlerde kısa süreli misafir edilirler. Bu süreçte, Zeliş’in babası, Bekir ve Kör Fehmi, Cemal ile babasını Zeliş’i zorla kaçırmakla suçlar ve onlardan şikâyetçi olurlar. Cemal’in babası bu işle ilgisi olmamasına rağmen tutuklanır. Fakat kısa bir süre sonra suçsuz olduğu anlaşılır ve özgür bırakılır.. 


Zeliş ile Cemal kaçtıktan bir süre sonra zengin bir çiftçi olan Nuri Bey'in yanında çalışmaya ve hayatlarını düzene sokmaya başlarlar. Fakat Nuri Bey, hem kadınlara zaafı olan biridir hem de bir süre sonra onların kaçmış olduklarını öğrenir ve jandarmaya haber verir. Cemal tutuklanır ve hapse atılır. Cemal’in duruşmasında Zeliş, Boşnak Bekir ile Kör Fehmi’nin kimsenin bilmediği planlarını ve yaptıklarını anlatır. Bu olay üzerine Zeliş ile Cemal’in ailesinin tanıdıkları Recep’i şikâyetini geri alması için ikna ederler. Cemal kurtulur ve Zeliş ile evlenir… 




necati cumalı Tütün Zamanı 1 Zeliş Roman Özeti
Tütün Zamanı 1 Zeliş Roman Özeti
                        
Previous Post
Next Post
Related Posts

0 yorum:

Tanzimat Döneminde Roman