ANNA KARENİNA ROMANININ ÖZETİ - ANNA KARENİNA KİTABININ ÖZETİ TOLSTOY

Anna Karenina, Rus edebiyatının önemli isimlerinden Tolstoy tarafından 1870'lerde kaleme alınmış klasik bir eserdir. 

Romanın Özeti:
 
Anna Karenina, Rus aristokrasisine mensup şık ve güzel bir bayandır. Kibarlığı, nazikliği ve saygıdeğer kişiliği ile çevresince kendisine hayranlık duyulmaktadır. 

Kocası, yüksek mevkiide bir devlet memurudur. 

anna karenina
anna karenina özeti
Anna Karenina’nın evlilik hayatı monoton ve sıradandır; bütün mutluluğunu evinde ve çok sevdiği çocuğunda bulmaktadır.

Bir gün, Anna Karenina’ya, ağabeyi ile yengesinin aralarının açıldığı haberi gelir. Anna onları barıştırmak maksadı ile Moskova’ya gider. Orada Vronski adında yakışıklı, genç bir kontla karşılaşır ve birbiri ile tanışırlar. 


Kontun, Anna’nın akrabası olan bir genç kızla seviştiği dedikodusu ağızdan ağza yayılmaktadır. Gerçekte Kont Vronski, ilk görüşte Anna Karenina’ya hayran kalmış ve genç kadına kur yapmaya başlamıştır. 

İlk başlarda ilgisiz edatakınmaya çalışan Anna, bir süre sonra dayanamaz ve Kont Vronski’nin aşkına karşılık verir. Bu durum beraberinde birçok dedikoduyu getirir. Karanina, bu dedikoduları umursamaz. Hatta bu durumu kocasına bile söyler. Karanina'nın kocası, eşinin itirafları karşısında çok sarsılır, ancak bu durumu belli etmez. Kocası, Anna’ya, çocuğunun geleceğini düşünerek bu yasak ilişkiye son vermesini ister. Fakat Anna, Kont Vronski ile beraber İtalya’ya kaçar.

Anna ile Vronski İtalya’da gözlerden uzak bir şekilde yaşamlarını sürdürürler. Rusya'ya geri döndüklerinde ise kimse onlarla arkadaşlık yapmak istemez; ve toplumdan  dışlanırlar. Bu durum Anna’nın sinirlerini iyice gerer ve bozar. Sevgilisiyle aralarında huzursuzluk başlar. Vronski de kayıtsız, içe dönük bir kişi olmuştur. Anna, Vronski’nin artık kendisini sevmediğini düşünür ve ardından  iyice bunalıma girer. Yaptıklarından büyük nedamet (pişmanlık) duyar ve sonunda intihar eder.


Anna’nın ölümünden sonra Kont Vronski de manevi bir yıkıma uğrar ve son çareyi orduya yazılmakta bulur.
Previous Post
Next Post
Related Posts

0 yorum:

Tanzimat Döneminde Roman