ARABA SEVDASI (BİHRUZ BEY) ROMANININ ÖZETİ - RECAİZÂDE MAHMUT EKREM

Eser, 1889 yılında yazılmışıştır.

Batılılaşmayı hazmedemeyen tipleri eleştiren ilk gerçekçi romandır.


Eserin kahramanı Bihruz bey, bir vezirin oğludur. İyi bir eğitim görmemiştir. Babası vefat edince ana-oğula bir servet kalmıştır. Bihruz Bey'in bütün merakı lando denilen, sarı renkli, pek zarif at arabasıyla gezinti yerlerinde dolaşıp oradakilere hava atmaktır. Bunun yanında herkesten şık olmak ve Türkçe cümlelerin arasına -bunu güzel bir şey zannederek- Fransızca sözcükler sokmak gibi huyları da vardır.

Bir gün yine Çamlıca'da arabasından inince güzel bir landonun geldiğini ve içinden iki hanımın indiğini görür Bihruz Bey. Bu hanımlardan yirmi yaşında, sarışın bir bayan olan Periveş'e aşık olur. Ancak Periveş, düşkün bir kadındır ve Bihruz Bey'i de alaya almıştır.

bihruz bey özeti
araba sevdası bihruz bey
Keşfi Bey adlı bir arkadaşı, sevgilisini görememekten yakınan Bihruz Bey'e Periveş'in öldüğünü söyler.

Bihruz Bey, bir ramazan akşamı Şehzadebaşı'nda dolaşırken Periveş'e rastlar. Ama Periveş, ona kendisini sevgilisinin kız kardeşi olarak tanıtır, Bihruz Bey de bu duruma inanır Böylece bir kez daha alaya alınmış olur. Bihruz Bey, sevgilisinin kız kardeşi sandığı kişiye Periveş'in mezarının nerede olduğunu sorar. Böylece düştüğü komik durumlar eserde anlatılır.
Previous Post
Next Post
Related Posts

0 yorum:

Tanzimat Döneminde Roman