Paragraf Sorularını Zorlanmadan Çözmek İçin On Kural

Sınavlara hazırlanan değerli gençler, 

liselere giriş sınavı (LGS) ve üniversite sınavının her iki basamağı (TYT) (AYT) olan sınavlarda okuduğunu anlama soruları oldukça ön plana çıkmaktadır. Özellikle Türkçe testindeki
paragraf soruları bazen gençlerimizi korkutmaktadır. Biz de sınavlara az bir zamanın kaldığı bugünlerde paragraf sorularının zorlanmadan nasıl çözülebileceği ile ilgili on kuralı sizler için hazırladık.

İşte Paragraf Sorularını Zorlanmadan Çözmek İçin On Kural:



1- Öncelikle klasik bir ifade ile başlayalım. Paragraf sorularında önce soru kökü okunur. Soru cümlesini okumak, paragrafın bizden ne istediğini bilmek demektir. Böylelikle hem zamandan tasarruf etmiş oluruz hem de zihnimizi aynı soruyla yeniden yormamış oluruz.


2- Soru cümlesinde olumsuz ifadeler var ise bu kısımların altı çizilir. Soru kökünü okurken altı çizili ifade olup olmadığına dikkat etmek gerekir. İnsan beyni olumlu algılama eğilimindedir. Bu olumsuz ifadelere dikkat etmemek soruyu kaçırmamıza neden olabilir.


3- Paragraf soruları asla sizin fikirlerinizi sormaz. Bu yüzden paragrafın dediği her şey doğru kabul edilir. Örneğin, paragraf:" Yumurta kare şeklindedir." derse yumurtayı o şekilde kabul etmemiz gerekir. Önemli olan paragrafın söyledikleridir.


4- Şıkları okurken seçeneğin yanına küçük notlar almak (olabilir, belki vs.) işimizi kolaylaştıracaktır.


5- Paragraf sorularını zorlanmadan çözebilmenin bir diğer kuralı ise paragrafta yapı konusunun iyi kavranmış olmasıdır. Bu  konuyu iyi kavramak işin teknik kısmının halledilmiş olması anlamına gelir.


6- Paragrafın özellikle ilk cümlesi oldukça önemlidir. Bunun yanında paragrafın son cümlesi de oldukça önemlidir. Bu sebeple paragrafın tamamında olduğu gibi bu ilk ve son cümleler oldukça dikkatli okunmalıdır.


7- Paragrafı doğru bir şekilde kavrayabilmek için okuduğumuz cümleleri zihnimizden kendi cümlelerimizle tekrar etmeliyiz.


8- Paragraf sorularını okurken dikkatimizi dağıtacak çeşitli eylemlerden (kalemle oynamak, saçımızla oynamak vs.) uzak durmak gerekir.


9- Paragraf sorularını zorlanmadan anlayabilmek ve kelime dağarcığımızı geliştirebilmek için bol bol kitap, dergi, gazete okumalıyız. Özellikle düşünce ağırlıklı yazıları okumak paragraf çözme yeteneğimizi artırır. 


10- Paragraf sorularını zorlanmadan çözmenin en önemli şartı paragraf sorularıyla ilgili olumsuz bir ön yargıya sahip olmamaktır. Paragraf sorularına duyulan olumsuz ön yargılar, bu soruları çözme zevkimizi baltalayacaktır. Böylelikle de bir süre sonra bu tür sorulardan uzaklaşırız.


İşte değerli gençler, bize göre paragraf sorularını zorlanmadan çözmenin on kuralı bu şekilde. Sizler de bu tavsiyelere uyarak paragraf sorularında başarıya ulaşabilirsiniz.

Paragraf sorularini zorlanmadan çözmenin kurallari
Paragraf sorularini zorlanmadan çözmenin on kurali

Previous Post
Next Post
Related Posts

0 yorum:

Tanzimat Döneminde Roman