Tiyatro Nedir?


Yaşamdaki olayları sahnede canlandırma sanatına tiyatro denmektedir. Bir başka deyişle tiyatro, oyuncular tarafından canlandırılmak üzere kaleme alınan
edebî türdür. Tiyatro sahnede, bir seyirci topluluğu önünde calandırılır. Tiyatro, insanı insana insanla insanca anlatma sanatıdır da denilebilir.

Tiyatro konusunu günlük yaşamdan, tarihten, mitolojiden alabilir. Sahnelenen bir tiyatro eseri, insana mesajını aracısız aktarır. Tiyatro eserlerinde olaylar yazarın ağzından değil, doğrudan doğruya eserdeki kişilerin ağzından verilir. Tiyatro tamamen konuşma ve harekete dayalı bir sanattır. Tiyatro metinlerinde oyuncuların sahnede gerçekleştireceği davranışlar yay ayraç içinde verilir. Tiyatro metinlerinde anlatım, karşılıklı konuşma şeklindedir. 

Tiyatro eserlerinde perde ve sahne olmak üzere iki bölüm bulunmaktadır. Konunun ana parçalarından her birine perde, her perdede kişilerin girip çıkmasıyla oluşan küçük bölümlere de sahne adı verilmektedir. Sahne ayrıca oyuncuların oyunlarını sergiledikleri yüksekçe bölümün de adıdır. 

Tiyatrodaki olaylar bir çatışmadan doğar. Bu çatışmada farklı güçler karşı karşıya gelmektedir. Olayların gelişiminde rol oynayan varlıklara oyunun kişileri denir. Tiyatroda olay ve kişiler olmak üzere iki temel öge bulunur. Bu temel ögelerin yanında dekor, kostüm ve ışık gibi yardımcı ögeler de bulunmaktadır. 

Türk edebiyatında modern tiyatro başlamadan önce geleneksel Türk tiyatrosu hakimdi. Geleneksel Türk tiyatrosu; gölge oyunu (Karagöz-Hacivat), orta oyunu, meddah ve köy seyirlik oyunlarını içine almaktadır.  Tanzimat Dönemi Türk edebiyatıyla beraber edebiyatımızda modern tiyatronun ilk örnekleri verilmiş, Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatında da modern tiyatro zirve noktaya ulaşmıştır. Bu anlamda ilk yerli tiyatro eserimiz İbrahim Şinasi'nin yazdığı "Şair Evlenmesi" adlı eserdir.

Modern tiyatro trajedi, dram ve komedi olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
Trajedi konusu için buraya tıklayınız.
Dram konusu için buraya tıklayınız.
Komedi konusu için buraya tıklayınız.
Tiyatro terimleri sözlüğü için tıklayınız.

Tiyatro
Tiyatro Nedir?
Previous Post
Next Post
Related Posts

0 yorum:

Tanzimat Döneminde Roman