Otobiyografi Nedir?

Otobiyografi (Öz Yaşam Öyküsü)

Sanat, spor, siyaset, bilim gibi alanlarda ünlü olmuş kişilerin kendi hayatını anlattığı yazı türüne otobiyografi ya da öz yaşam öyküsü adı verilir. Bir başka deyişle bir kişinin kendi yaşamını
kısaca anlattığı düzyazı türüne otobiyografi ya da öz yaşam öyküsü denir. 
Bu türde yazar kendisini kendi özel dünyası içerisinde sınırlandırır, çeşitli ayrıntılara yer vermez. Kişinin doğumundan eserini yazdığı zamana kadar geçen sürenin tamamı otobiyografide anlatılmaz. Sadece anlatılmaya değer olan olaylar anlatılır. Eseri okuyan kişilere yol gösterebilecek, onlara ilham verebilecek olaylara yer verilir.
Otobiyografilerde 1. kişi (ben) ağzı kullanılır.
Hem biyografiler hem de otobiyografiler açık, anlaşılır, sade bir dille kaleme alınır.
Otobiyografilerde yazar; genellikle kendisiyle beraber aile büyüklerine, sosyal çevresine, aile içi durumlarına eserinde yer verebilir.
Öz yaşam öyküsü her ne kadar öznel bir anlayışla yazılsa da gerçeklerden şaşılmamalıdır.
Amerikan edebiyatında Paul Auster’in (Pol Ostır) "İç Dünyamdan Notlar" ve Isaac Asimov’un (Ayzek Ezimov) "Dolu Dolu Yaşadım", Fransız edebiyatında Andrè Gide’in (Andre Jid) "Tohum Ölmezse" dünya edebiyatının tanınmış otobiyografilerindendir. Türk edebiyatında Abidin Dino’nun "Kısa Hayat Öyküm", Şevket Süreyya Aydemir’in "Suyu Arayan Adam" adlı eserleri otobiyografi türünde yazılmış önemli eserlerdir.


Otobiyografik Roman Nedir?

Hikâye ve romanların bazılarında biyografi ve otobiyografi türlerinden yararlanıldığı görülmektedir. Bir yazarın kendi yaşam  öyküsünü roman şeklinde yazması neticesinde ortaya çıkan eserlere otobiyografik roman denir. Peyami Safa’nın “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu”, Orhan Kemal’in “Baba Evi” ve “Avare Yıllar” adlı eserleri otobiyografik romana örnek olarak gösterilebilir. 

Otobiyografi Ve Biyografi Arasındaki Farklar:

* Biyografide yazar, başkasının hayatını anlatır; otobiyografide ise yazar kendi hayatını anlatır.
*Biyografi olabildiğince nesnellik hakimken, otobiyografide  öznellik vardır.
*Biyografi daha çok sanat, spor, bilim, siyaset vb. alanlarda tanınmış kişilerin hayatlarına yer verirken otobiyografi herkesin hayatına yer verir.



Otobiyografi Ve Biyografi Arasındaki Farklar

Otobiyografi Ve Biyografi Arasındaki Farklar




Previous Post
Next Post
Related Posts

0 yorum:

Tanzimat Döneminde Roman