Biyografi Nedir?

Biyografi Nedir?(Yaşam Öyküsü Nedir)

Kendi alanında tanınmış bir kişinin hayatını anlatan yazı türüdür.
Bir başka ifade ile spor, bilim, sanat, edebiyat, politika, iş ve ticaret gibi çeşitli alanlarda başarılı, tanınmış kişilerin doğumlarından itibaren
hayatlarındaki dönemleri anlatan yazılara biyografi ya da yaşam öyküsü denir.
Bu açıdan biyografiler sanat, politika ve diğer alanlarda belge niteliği taşıyan eserlerdir. 
Ayrıca biyografiler edebiyat ve siyaset tarihine de yardımcı olmaktadır. 
Biyografiler, nesnel ve tarafsız bir bakış açısıyla yapılan araştırma sonuçlarının kaleme alınmasıyla ve bilgi, belge ve tanıklara dayanılarak oluşturulur.
Bu tür eserlerde kişisel yorumlardan ve öznellikten uzak durulur.
Biyografide hayatı anlatılan kişiden söz edilen anı, eleştiri, günlük, mektup vb. metinler gözden geçirilir.
Biyografilerde anlatıcı kurmaca bir kişi değil, yazarın kendisidir.
Biyografilerde  öyküleyici, betimleyici, açıklayıcı anlatım biçimleri; tanık gösterme, karşılaştırma gibi düşünceyi geliştirme yolları kullanılabilir. 
Eski Yunan edebiyatında Plutarkhos’un "Hayatlar", İngiliz edebiyatında William Roper’in (Vilyım Rupır) "Sir Thomas More’un (Sör Tamıs Mor) Hayatı" ve James Boswell’in (Ceymis Bozvel) "Samuel Johnson’un (Semyul Cansın) Hayatı", Avusturya edebiyatından Stefan Zweig’ın (Ştefan Svayg) "Üç Büyük Usta" dünya edebiyatının tanınmış biyografilerindendir. 
Türk edebiyatında ise Tanzimat Dönemi’nde Beşir Fuat’ın "Victor Hugo", Namık Kemal’in "Evrak-ı Perişan", Recaizade Mahmut Ekrem’in "Kudemadan Birkaç Şair", Muallim Naci’nin "Osmanlı Şairleri"; Servetifünun Dönemi’nde Süleyman Nazif’in "Mehmet Âkif"; Cumhuriyet Dönemi’nde İlhan Geçer’in "Cahit Sıtkı Tarancı", Mithat Cemal Kuntay’ın "Namık Kemal", Ahmet Rasim’in "İlk Büyük Muharrirlerden Şinasi", Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun "Atatürk", Beşir Ayvazoğlu’nun "Yahya Kemal" gibi eserler biyografi türünde tanınmış eserlerdir.


Biyografik Roman:

Kendi alanlarında ün yapmış kişilerin hayatlarını konu alan, bunları roman tarzında işleyen edebî eserlere de biyografik roman adı verilir.

Mehmet Emin Erişilgil’in “Bir Fikir Adamının Romanı: Ziya Gökalp”, “Bir İslam Şairinin Romanı: Mehmet Âkif”; Tahir Alangu’nun “Ülkücü Bir Yazarın Romanı: Ömer Seyfettin”; Oğuz Atay’ın “Bir Bilim Adamının Romanı: Mustafa İnan”, Ayşe Kulin’in “Füreya”, İskender Pala’nın “Şah ve Sultan” adlı eserleri Türk edebiyatında biyografik roman örnekleri olarak verilebilir.

biyografi nedir
biyografi nedir



Previous Post
Next Post
Related Posts

0 yorum:

Tanzimat Döneminde Roman