Monografi - Öz Geçmiş(CV) - Hal Tercümesi - Portre

Monografi - Öz Geçmiş(CV) - Hal Tercümesi - Portre


Monografi Nedir?

Türkçeye Fransızcadan geçmiş bir kelimedir. Kendi alanında ün kazanmış kişilere ait ilgi çekici bir konuyu,
onların tek bir eserini veya herhangi bir ilim, sanat konusunu derinlemesine inceleyen eserlere monografi denir. Monografide işlenecek olan konunun sınırları kesin olarak belirlenir. 

Öz Geçmiş (CV) Nedir?

İnsanın yaşantısını, kişinin elde ettiği çeşitli bilgi, kabiliyet, yetenek, iş yapma gücü ve tecrübelerini anlatmak amacıyla yine kişinin kendi ağzından hazırlanan belgelere öz geçmiş (CV) denir. CV ise “Curriculum Vitae” yaşam özeti anlamına gelen kelime grubunun kısaltmasıdır. Öz geçmiş, genellikle bir iş başvurusunda, kişinin kendisini tanıtması amacıyla kullanılır.

Hal Tercümesi Nedir?

Osmanlı Devleti döneminde hazırlanmış olan ve öz geçmiş özelliği gösteren eserlerdir.



Portre Nedir?

Bir kişiyi, onu diğer insanlardan ayıran yönleri ve özellikleriyle tanıtmayı amaçlayan yazılardır. Hikâye, roman, masal, biyografi gibi türlerde portrelerden fazlaca yararlanılır. Portreler ikiye ayrılır:
Fiziksel (tensel) portre: Bir kişinin sadece dış görünüşünün, boyunun, yüzünün, giyinişinin, hareketlerinin anlatılmasıdır.
Ruhsal (tinsel, moral) portre: Bir kişinin iç dünyasının, duygularının, fikirlerinin, zayıf taraflarının vb. anlatılmasıdır. 


Monografi - Öz Geçmiş(CV) - Hal Tercümesi - Portre
Monografi - Öz Geçmiş(CV) - Hal Tercümesi - Portre


Previous Post
Next Post
Related Posts

0 yorum:

Tanzimat Döneminde Roman