Servetifünun Döneminde Roman

Servetifünun Döneminde Roman ve Servetifünun Romanının Özellikleri:


* 1896-1901 yılları arasında Servetifünun dergisi etrafında toplanan edebiyatçılar Servetifünun topluluğunu oluşturmuşlardır.



* Servetifünun topluluğu, Edebiyatıcedide adıyla da anılır.

* II. Abdülhamit Dönemi'ne rast gelen bu edebi topluluk, bu dönemdeki siyasi ve sosyal şartlar nedeniyle içe dönük ve karamsar bir yapıyla Türk edebiyatındaki yerini almıştır. 

* Servetifünun topluluğunun önde gelen edebiyatçılarından olan Hüseyin Cahit Yalçın tarafından Fransızcadan çevrilen "Edebiyat ve Hukuk" adlı makale, Servetifünun dergisinin kapatılmasına ve sonrasında da bu topluluğun dağılmasına sebep olmuştur.

* Servetifünun romanında mekan, tıpkı Tanzimat Dönemi romanında olduğu gibi, İstanbul'dur. Ayrıca dönemin siyasi ve sosyal koşulları nedeniyle kapalı mekanlar ön plana çıkmıştır.

* Yine dönemin siyasi ve sosyal koşulları nedeniyle Servetifünun romanında eserler genellikle kötü sonla biter. 

* Servetifünun romanında kahramanlar aydın ve zengin kesimden seçilmiştir. 

* Servetifünun romanında; anlatıcının araya girip okurla sohbet etmesi, okura çeşitli bilgiler aktarması, bazı zorlama tesadüfler ve kişilerin idealize edilmesi gibi Tanzimat Edebiyatı Dönemi romanındaki kusurlar oldukça azalmıştır. Ayrıca Servetifünun sanatçıları okura öğüt vermeye veya onları yönlendirmeye çalışmazlar. Roman kahramanlarını ve olayları tarafsız bir şekilde okura sunarak kararı okurun vermesini beklerler. Bununla beraber Servetifünun sanatçıları romana kendi duygu, düşünce ve hayallerini karıştırmaz ve eserlerde kendi kişiliklerini gizlerler.

* Servetifünun romanında realizm ve naturalizm akımlarının etkisi görülür. Bunun sebebi olarak da dönem sanatçılarının Fransız edebiyatını yakından takip etmesi gösterilebilir. 

* Servetifünun sanatçıları "sanat için sanat" anlayışını benimsemişlerdir. Bunun neticesinde sosyal konulara pek yer vermezler. Servtifünun sanatçıları eserlerinde bireysel konulara ağırlık vermişlerdir.

* Yine  "sanat için sanat" anlayışına bağlı kalmaları dolayısı ile, şiirde olduğu gibi, Servetifünun romanında da konuşma dilinden uzak ağır bir dil kullanmışlardır. Ayrıca dönem sanatçılarının Türkçe kurallarını hiçe sayarak yeni anlatım olanakları denemeleri de bu ağır dilde etkili olmuştur. Bunda da dil ve anlatıma önem vermelerinin etkisi büyüktür.

* Servetifünun romanında kahramanlarda ve olay örgüsünde bir karamsarlık hakimdir. Ayrıca roman kahramanlarında ruhsal hastalıklar veya sıkıntılar kalıtsal bir özellik taşır. 

* Servetifünun romanında çevre tasvirleri yani çevre betimlemeleri gerçeğe uygun şekilde yapılmıştır.

Servetifünun Dönemi Sanatçıları:

 * Servetifünun topluluğu Tevfik Fikret, Cenap Şahabettin, Halit Ziya Uşaklıgil, Mehmet Rauf, Hüseyin Cahit Yalçın, Süleyman Nazif, Ahmet Şuayp, Hüseyin Suat Yalçın gibi sanatçılardan oluşmuştur.
Servetifünun Döneminde Roman
Previous Post
Next Post
Related Posts

0 yorum:

Tanzimat Döneminde Roman