11. SINIF EDEBİYAT DERSİ 1. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI - LİSE 3. SINIF EDEBİYAT DERSİ 1. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI


… – …  EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ………..……………..… OKULU 11/… SINIFI
EDEBİYAT DERSİ 1. DÖNEM 2. YAZILISI
 
Tarih: …/…/……
ADI SOYADI:………………………… NU:………….. PUAN:………


1- “1921 yılında Dergâh dergisinde çıkan şiiriyle edebiyat dünyasına girdi. Avrupai şiir anlayışından âşık tarzı söyleyişe yönelmiştir. İçten ve duyurucu memleket şiirleriyle tanınan şair, koşma türünü rediften kurtarıp yenileştirdiği gibi hece ölçüsüne de yeni olanaklar sağladı. Halk bilimi ve halk edebiyatı konularında ciddi araştırmalar yapmıştır. Sivas’ta çalıştığı sırada Âşık Veysel’i keşfedip kamuoyuna tanıttı Cumhuriyet Dönemi şairlerinin halk şiiri zevkini tatmasında onun önemli payı vardır. Köşebaşı, Bir Pazar Günü, Şiirleri eserlerinden bazılarıdır.”
Yukarıda bazı özellikleri verilen şairimiz kimdir?


2- “Şiirde her türlü kurala, belirli kalıplara karşı çıkmışlardır. Şiirde ölçü ve kafiyeye, dörtlüğe karşı çıktılar. Kuralsızlığı kural edindiler. Şairaneliği, mecazlı söyleyişi, sanatları kabul etmediler. Süslü, sanatlı dile karşı çıkıp sade bir dil kullandılar. Günlük hayattaki konular onların başlıca konularıdır. Orhan Veli Kanık, Melih Cevdet Anday, Oktay Rıfat Horozcu’dan oluşur.”
Yukarıda tanıtılan edebi hareketin adı nedir?

3- 1940 sonrası edebiyatımızda ortaya çıkan edebi toplulukları maddeler halinde yazın?

4- Batı Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı’nın Dönemleri nelerdir? 

5-Aşağıdaki eserlerin sanatçılarını karşılarına yazın?
 
Memleket ve Gurbet Hikayeleri:
 
Kaldırımlar:
 
Üç Şehitler Destanı:
 
 
Han Duvarları:
 
Koçyiğit Köroğlu:

6- “Ağaç” ve “Büyük Doğu” dergilerini yayımlamıştır. Şiirlerinde insanın evrendeki yerini madde ve ruh meselelerini insanın iç dünyasına ait çeşitli yönleri, gizli duyguları işlemiştir. “His” ve “fikir”i şiiri oluşturan iki unsur olarak kabul eder. Şiirlerinde sağlam bir dil ve üslûp ile kuvvetli lirizm, başarılı bir teknik hemen göze çarpar. Şiirleri “Çile” adlı kitapta toplanmıştır. Roman ve tiyatro türünde  de eserleri vardır.”
Yukarıda edebî kişiliği verilen edebiyatçımız kimdir?


7-  


Previous Post
Next Post
Related Posts

0 yorum:

Tanzimat Döneminde Roman