İNTİBAH ROMANININ ÖZETİ - NAMIK KEMÂL

namık kemal intibah roman özeti, namık kemal intibah, intibah romanı kimin, intibah romanı ne zaman yazılmış
İlk edebî romanımız olan bu eserde Ali Bey zengin bir ailenin iyi bir eğitim almış gencidir. Çamlıca'ya gezmelere gitmektedir. Bu gezmelerden birinde Mahpeyker
ile tanışır. Bir süre sonra aralarında aşk başlar. Bu kadını kötü bir geçmişi vardır. Mahpeyker'in kötü bir kadın olduğunu öğrenen Ali Bey'in annesi Fatma Hanım, oğlunun içine düştüğü bu felâketi öğrenince üzüntüsünden bayılacak hâle gelir. Fakat Mesut Efendi’nin verdiği öneriler sayesinde yüreğine su serpilir. Vakit geçirmeden oğlunu, düştüğü belâdan kurtarmak, o fahişenin pençelerinden söküp almak ister. Fatma Hanım, Mesut Efendi’nin önerileri doğrultusunda evine, Dilâşûb adında beyaz tenli, parlak sarı saçlı, mavi gözlü, dünyalar güzeli bir cariye satın alır. Bu güzel cariyenin, oğlu üzerinde yapacağı etkiyi merakla bekler. 

namık kemal intibah
namık kema intibah özeti
Mahpeyker'in kötü bir kadın olduğuna bir süre sonra inanan Ali Bey, Dilâşûb ile evlenir. Öbür tarafta Mehpeyker, Ali Bey’in evlendiğini duyunca çok üzülmüş, fakat er geç Ali Bey’in hevesinin geçeceğini, yine mutlaka kendisine döneceğini, ayaklarına kapanarak yalvaracağını zannetmiştir. Terk edildiğini anlayan Mahpeyker, Ali Bey'e Dilâşûb ile ilgili, onun kötü biri olduğu ile ilgili bir iftira atar. Ali Bey de bu iftiraya inanır ve genç aşıkların arası bozulur. Mahpeyker, Ali Bey'i öldürmek için Batakhane'ye getirir. Mahpeyker'in tuzağını anlayan Dilâşûb, Ali Bey'i ölümden kurtarır; ancak kendisi ölür. Ali Bey de Mahpeykeri öldürür ve hapse girer.


Previous Post
Next Post
Related Posts

0 yorum:

Tanzimat Döneminde Roman