FÜTÜRİZM (GELECEKÇİLİK) AKIMI, FÜTÜRİZM AKIMININ ÖZELLİKLERİ, FÜTÜRİZM AKIMININ TEMSİLCİLERİ,FÜTÜRİZM NEDİR?



FÜTÜRİZM (GELECEKÇİLİK) AKIMI,gelecekçilik akımı,edebiyat akımları, FÜTÜRİZM AKIMININ ÖZELLİKLERİ, FÜTÜRİZM AKIMININ TEMSİLCİLERİ,FÜTÜRİZM NEDİR,FÜTÜRİZM AKIMININ TÜRK EDEBİYATINDAKİ TEMSİLCİLERİ,FÜTÜRİZM AKIMININ MANİFESTOSU,FÜTÜRİZM AKIMI

FÜTÜRİZM (GELECEKÇİLİK) AKIMI

Fütürizm, 20. yüzyılın başlarında İtalya’da ortaya çıkan bir edebiyat akımıdır. Edebiyatta devrim ve dinamizmi vurgular. İtalyan şair, romancı, oyun yazarı ve yayın yönetmeni Filippo Tommaso Marinetti’nin 1909 yılında Paris’te Le Figaro gazetesinde yayınladığı bildiri gelecekçiliğin manifestosu kabul edilmektedir. Marinetti bu bildiride: "Bizler müzeleri, kütüphaneleri yerle bir edip ahlakçılık, feminizm ve bütün yararcı korkaklıklarla savaşacağız." diyordu. Bu ifade, geçmişin tamamiyle red edilmesi demekti.

 

Gelecekçiliğin kurucusu Filippo Tommaso Marinetti, Avrupa’da birçok sanatçıyı etkiledi. Rusya’da Velemir Hlebinikov ve Mayakovski gelecekçiliğe yöneldi. Şiirde sokak dilinin kullanılması istendi. 1917 Ekim devriminden sonra da gelecekçi akım güçlendi. Mayakovski’nin ölümüne kadar etkisini sürdürdü. İtalya’daki gelecekçiler ilk şiir antolojisini 1912’de yayınladı. Gelecekçilerin parolası "sozcüklere özgürlük"tü. Ezra Pound, David Herbert Richards Lawrence ve Giovanni Papini bu akımdan etkilenen yazarlardır. Edebiyatımızda ise Nazım Hikmet bu akımın en önemli temsilcisi olmuştur.
Previous Post
Next Post
Related Posts

0 yorum:

Tanzimat Döneminde Roman